×

Vláknina

Vláknina je klíčová živina (sacharid) ve stravě, která má velký vliv na správné fungování trávicí soustavy. Pozitivně působí na trávicí proces a přispívá k pravidelnému vylučování. Vlákninu dělíme na dva hlavní druhy: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina na sebe dokáže perfektně navázat vodu, čímž se výrazně zvětší její objem a vede k pocitu nasycení. Zároveň zajišťuje střevní rovnováhu, a působí tak jako prebiotikum. Najdete ji například v luštěninách, ořeších, ovoci a zelenině.

Nerozpustná vláknina sice není zdrojem energie, zato rovněž nabobtnává obsah ve střevech. To vede k naředění odpadních látek a formování zdravé stolice. Vyskytuje se například v celozrnných výrobcích nebo opět v ořeších a semínkách.

Obě formy vlákniny jsou klíčovou součástí pestrého jídelníčku a oblíbenou složkou potravy u sportovců a osob, které drží redukční dietu. Její nedostatek může vyvolat mnoho problémů: a to ve formě nadýmání, zácpy nebo bolestí břicha. Podle odborníků je doporučená denní hodnota 12–24 g vlákniny denně.

Více informací