×

Lepek je přírodní bílkovina (směs gliadinu a gluteninu), která se přirozeně vyskytuje v pšenici, žitu, ječmenu nebo špaldě. Jedná se o látku, která je pro žaludek hůře vstřebatelná a ve střevech spíše škodí. Potraviny s lepkem (v současné podobě) nejsou na našich jídelníčcích tak dlouho, což u některých osob může vyvolávat zdravotní problémy. S intolerancí lepku se pojí dvě hlavní potíže: alergie na lepek a celiakie. 

Alergie na lepek je potravinová alergie, kterou způsobuje imunoglobulin E. Příznaky (pálení v krku, průjem, kopřivka) se projeví okamžitě po konzumaci výrobků s lepkem.

Celiakie se může projevit i několik měsíců po snězení potraviny s lepkem, což ztěžuje stanovení diagnózy. Při celiakii dochází k zánětu tenkého střeva, které mohou doprovázet příznaky, jako osteoporóza, anemie nebo zánět štítné žlázy.

Více informací