

Ukazuje se, že vitamin D má velký význam v dlouhodobé prevenci, při nachlazení a u jiných respiračních virových nemocí. Má rovněž prokázaný vliv na funkci některých buněk imunitního systému. Posiluje bariérovou funkci sliznic a zprostředkovává přirozenou imunitu proti některým onemocněním.
Co se děje, když máme vitamínu D málo?
Nedostatek vitaminu D má za následek nejen rozvoj osteoporózy, která v České republice postihuje více než jeden milion lidí, ale souvisí také s nízkou obranyschopností organismu, který tak snadno podléhá infekcím.
Kolik si můžeme vitamínu D dopřát?
Dávkování v těchto případech může být vysoké a to 2000 – 4000IU za den.
Nemůžeme to s vitaminem D přehnat a předávkovat se?
Všeobecně máme vitamínu D málo, předávkování hrozí až při dávkách 10 000 IU za den. Získáváme jej především ze sluníčka. Ale nyní máme dny krátké a slunečných je méně. V období od dubna do října je pak při běžném pohybu venku dávka ozáření pro tvorbu vitaminu D v kůži dostatečná. Horší je to v ostatních měsících, kdy musí organismus čerpat ze zásob v játrech nebo se spoléhat na příjem potravou.
Je i přirozený zdroj vitamínu D v naší stravě?
Nejbohatším zdrojem je olej z rybích jater (tresčích), dále tučné mořské i sladkovodní ryby (úhoř, losos, pstruh, makrela, sardinka, sleď, tuňák atd.). Vydatným zdrojem je také vepřové sádlo a slanina (pouze pocházející z prasat volně chovaných na slunci) anebo vaječné žloutky z vajec slepic z volného výběhu, které obsahují 4 – 6x více vitaminu D než slepice chované v klecích.
Je vitamin D dobrý ještě i k něčemu jinému?
Vitamín D má v organismu i další funkce a jeho nedostatek je rovněž dáván do souvislosti s rozvojem některých dalších onemocnění:
Jak vybrat ten správný vitamin D?
V každé naší lékárně vám rádi poradíme a společně vybereme vhodný přípravek k posílení imunity či na jiný váš aktuální zdravotní problém. Někdy stačí „déčko“ samostatně, jindy je lepší v kombinaci ještě třeba s vápníkem či vitamínem K.