LékárnyAkceSlužbyKarta osobní péčeBlog

7 potravin, které nám ničí zuby

23. 7. 2020
7 potravin, které nám ničí zuby
Za nezdravým chrupem stojí mnohdy zdánlivě nevinně vyhlížející potraviny. Tušili jste třeba, že kyselé okurky a kyselé salátové zálivky patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů? Kromě kvalitní zubní pasty, kartáčku a ústní vody je tak zapotřebí hlídat si i jídelníček.

Citrusové plody;I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny. „Ovoce obsahuje spoustu vitamínů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje stomatolog MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT. Stačí je jíst s mírou, po každé konzumaci citrusů vypláchnout ústa vodou a nechat ústa a zuby tzv. vzpamatovat.;Žvýkací a tvrdé bonbóny;Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím. „ Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbóny a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbóny se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru, “ upřesňuje stomatolog Machač. Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.;Sladké limonády;Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů. „ Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citrónovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu, “ vysvětluje Ing. Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.;Kyselé okurky;Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup. „ Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Ing. Zuzana Heiník Bělová. Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví. Není nutné se jim zcela vyhýbat, stačí si důkladně vypláchnout vodou.;Slané pokrmy;Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy. „ Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.;Káva a čaj;Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku. „Pokud Vám po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to být pro Vás signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Například i použitím kvalitních zubních past můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití Vaší oblíbené kávy či čaje.“, konstatuje stomatolog Machač.;Červené a bílé víno;„Obecně alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám. Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do povrchu skloviny. Tyto kyseliny narušují pH v ústech, a umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz.“, říká na závěr zubní lékař.

Mohlo by vás také zajímat